Наука

3 неща, които не знаете, че са изобретени от жени

Ако ви помолят да изброите значими изобретатели, вероятно ще започнете с Томас Едисън, Александър Греъм Бел или Леонардо да Винчи.

Но какво ще кажете за Мери Андерсън или Ан Цукамото?

Може да не знаете имената им, но те са само две от жените изобретателки на ежедневни предмети и научни иновации.

ВВС 100 Women публикува истории за вдъхновяващи и влиятелни жени, а тази година поема ново предизвикателство. Дами от цял свят ще могат да предлагат иновации за справяне с някои от най-големите проблеми, с които се сблъскват.

За да получите доза вдъхновение, прочетете историите за девет изобретения, които нямаше да стигнат до нас без прогресивното мислене на създателките им.

1. Компютърен софтуер – Грейс Хопър

След като се присъединява към американските военноморски сили по време на Втората световна война, контраадмирал Грейс Хопър получава задача да работи върху нов компютър, наречен Марк 1. Скоро след това тя оглавява компютърното програмиране през 50-те години на миналия век. Хопър разработва първия компилатор, който може да превръща инструкции в код, който компютрите могат да прочетат. Така тя прави програмирането по-бързо и в крайна сметка предизвиква революция в начина на работа на компютрите. Хопър помага и за популяризирането на термина de-bugging, който използваме и в днешните компютърни програми, след като от машината й е извадена нощна пеперуда. „Удивителната Грейс“, както е известна, продължила да работи с компютри до оттеглянето си от военноморския флот като най-възрастния служещ офицер на 79 години.

2. Идентификация на обаждане и изчакващо обаждане – д-р Шърли Ан Джексън

Д-р Шърли Ан Джексън е американски теоретичен физик, чиито изследвания от 70-те години на миналия век водят до появата на идентификацията на обаждане и изчакващо обаждане. Нейният пробив в телекомуникациите позволява на други изобретатели да създадат преносимия факс, оптичните кабели и соларните панели. Тя е първата афроамериканка, която защитава докторантура в Масачузетския технологичен институт и първата афроамериканка, която ръководи първокласен научен институт. 3. Чистачки – Мери Андерсън В зимен ден през 1903 г. Мери Андерсън посетила Ню Йорк, когато забелязала, че шофьорът й е принуден да отваря прозореца на колата си, само за да изчисти снега от предното стъкло. Всеки път, когато се отварял прозорецът, пътниците в колата замръзвали от студ. Първоначалното решение на Андерсън се изразявало в гумена чистачка, която можела да се движи от вътрешната част на колата, без да се налага шофьорът да отваря прозореца. През 1903 г. тя получила патент за устройството си. Но изобретението не било одобрено от автомобилните компании, които смятали, че ще разсейва шофьорите. Андерсън така и не извлякла печалба от изобретението си, дори когато по-късно чистачките се превърнали в стандарт в колите.

3. Чистачки – Мери Андерсън

В зимен ден през 1903 г. Мери Андерсън посетила Ню Йорк, когато забелязала, че шофьорът й е принуден да отваря прозореца на колата си, само за да изчисти снега от предното стъкло. Всеки път, когато се отварял прозорецът, пътниците в колата замръзвали от студ. Първоначалното решение на Андерсън се изразявало в гумена чистачка, която можела да се движи от вътрешната част на колата, без да се налага шофьорът да отваря прозореца. През 1903 г. тя получила патент за устройството си. Но изобретението не било одобрено от автомобилните компании, които смятали, че ще разсейва шофьорите. Андерсън така и не извлякла печалба от изобретението си, дори когато по-късно чистачките се превърнали в стандарт в колите.

To Top