Здраве

12 храни съдържащи фибри,които те карат да се чувстваш заситена

Зареди се с тези полезни храни с много фибри

Обикновено храните с много фибри са ключът към това да получиш хранителните вещества и да не чуеш стомаха си къркорещ след час. Трябва да целиш да включваш фибри във всяко хранене.

Ето няколко примера:

Овесена каша

Избегни желанието за похапване в 10 часа като дадеш на закуската си повече фибри – овесената каша има 4 грама фибри в пакет. Като добавен бонус, тя има и разтворими фибри, които спомагат да държиш под контрол нивата на холестерола и неразтворими фибри, които те поддържат заситен.

Авокадо


Знаеш, че авокадото има голяма доза на полезни мазнини, но също така има и голямо количество на фибри, казват експертите. Всъщност едно авокадо има около 13,5 грама от засищащото хранително вещество. Опитай препечена филийка с яйца и авокадо за закуска.

Леща


Лещата е двойно засищата, защото е пълна с протеини и фибри. Всяка чаена чаша съдържа 3,9 грама фибри и почти 4,5 грама протеин.

Броколи


Съдържат много антиоксиданти, които спомагат при борбата с рака и сериозно ще увеличат приема ти на фибри, казват експертите – всъщност една чаша сварени броколи има 5,1 грама фибри.

Брюкселско зеле

Всяка сготвена чаша от него има 4,1 грама фибри. Тези бебчета са вкусни и въпреки че изглеждат малко трудоемки, те всъщност са лесни за приготвяне.

Малини


Пълни са с антиоксиданти и фибри. Те също съдържат и голяма доза витамин С. Чаша малини е идеална – има 8 грама фибри. Направи си парфе от йогурт и малини.

Круши


С 5,5 грама фибри в една средно голяма круша, този плод винаги е правилен избор. Интересна рецепта: зелена салата с козе сирене, фъстъци и круши.

Ябълки


Това е друг вкусен и богат на хранителни вещества вариант, когато си в настроение за нещо по-сладко от, например, брукселско зеле. Всяка средно голяма ябълка има 4.4 грама фибри.

Ечемик


Ечемикът има най-високото съдържание на фибри от всички житни растения –сготвения ечемик има 6 грама фибри в една чаша. Сервирай като гарнитура или като част от салата, или в супа.

Смена Чиа


Суперхраната семена от чиа са с изключително широко приложение. Сериозно – можеш да ги сложиш във всичко от кисело мляко до карфиол и дори в орехови сладки! И виж това: само две чаени лъжички имат 9.8 грама фибри.

Моркови


В допълнение на това да те засити, този зеленчук е чудесен източник на бета-керотин. Плюс това, бейби морковчетата може да се окажат най-лесната закуска. Около седем от тях имат 9 грама фибри.

Бадеми

Чудесен източник на протеини, мазнини и фибри в едно. Една чаена чаша има 4,5 грама фибри. Така че сложи си малко в пликче или в протеиновото блокче, за да имаш идеален източник на фибри, докато си навън.

To Top