Бизнес

10 личности,в които никой не повярва,докато нe станаха милиардери

Корпорациите,които притежават полвината свят,са старирали от гаражи и бедни квартали.Трудно е да си го представите,нали?

‘Anymoods.com’ реши да разбере как са започнали едни от най-успешните компании.

# 10 Youtube

Чад Хърли, Стив Чен и Джауeд Карим се сприятеляват през 2005 г., докато работили за PayPal. Една вечер Чад и Стив празнували, в отсъствието на Джауед, който е бил зает, а споделянето на видео с него се оказало изключително трудно. Това била първата стъпка към YouTube.
Днес публиката в YouTube е около 1 милиард потребители, почти една трета от всички потребители в интернет.

# 9 Uber

През 2008 г. успешните програмисти Травис Каланик и Гарет Камп били на конференция в Париж и открили, че там е изключително трудно да се намери такси. Продължаването на такъв широк проблем кара мъжете да помислят. През следващата година UberCab стартира в Сан Франциско. Знаменитостите предоставили добра реклама: Ащън Къчър, Едуард Нортън и Джей-Зи използват услугата.
Днес Uber е номер едно такси услуга в света. Онлайн услугата има и множество дъщерни приложения, включително услугата за доставка на храна UberEats.

# 8 Nike


Липсата на евтини маратонки в американските магазини кара Фил Найт да ги поръча от Азия и да ги продаде в САЩ. През 1965 г. той назовава компанията си “Nike” и започва своята продукция. Известният назъбен табан е направен за първи път с форми за вафли. Днес Nike е номер едно в спортната индустрия.

# 7 ИКЕА


Той продавал коледни картички, гъби и плодове, но на 17-годишна възраст шведското момче на име Инвар Кампрад основава IKEA (името е първите букви на неговото име, ферма и село). Това променя мебелния свят, продавайки стоки в разглобен вид. По-късно той разработил идеята, в смисъла на пъзелите: клиентите били насърчени да съберат не само мебелите, но и домовете си от “парчетата” в магазина. Това позволява милиони комбинации.
Днес IKEA има близо 400 магазина по целия свят. И те не са просто магазини, а увеселителни паркове.

# 6 Instagram


Кевин Систръм обича фотографията. След третата си година в Станфорд, той отива във Флоренция, за да учи фотография и му е дадена Холга от 1982 г. Това е филмова камера, която прави ретро квадратни снимки. Те изглеждат готино, без почти никакво усилие от фотографа. Това вдъхновява Систръм и създава услуга, която може да създаде шедьоври от лоши снимки. 6 октомври 2010 г., когато Instagram се появи в App Store, започва ерата на мобилната фотография. През 2012 г. Instagram бе закупен от Facebook за 1 милиард долара.
Днес … ние дори не трябва да ви казваме! Просто се запитайте: можете ли да си представите света без Instagram?

# 5 Уорнър Брос


През 1918 г. 4 американски момчета, любители на киното – братята Хари, Албърт, Сам и Джак Уорнър – създават Уорнър Брос. Хари и Алберт се грижат за финансите, а Сам и Джак се занимават с филмовата продукция. Това студио издава първия звуков филм (The Jazz Singer, 1927), първият филм на ужасите (The Terror, 1928) и първият цветен филм (On with the Show! 1929). Днес логото на компанията вълнува умовете на всички любители на филми, веднага щом го видят на екрана.

# 4 Лего


През 1932 г. датският дърводелец Оле Кърк Кристиансен фалира, става вдовец и остава сам с 4 деца в ръцете си. За да запази духа им по някакъв начин, той започнал да прави играчки за тях и скоро започнал да продава и такива. Кръщава играчките си: “LEGO”, след което отваря магазин.

# 3 Зара


През 1975 г. испанският шивач Амансио Ортега се разхождал с приятелка. Минавайки край един магазин, Ортега вижда красив пеньоар, но бил невероятно скъп, което кара Ортега да мисли за създаването на свое собствено изискано, но евтино бельо. Днес тайната на успеха на Зара се крие в бързата мода и използването на данни, които предвиждат модните тенденции.
Днес Амансио Ортега е номер 4 в списъка на най-богатите хора на “Форбс”.

# 2 Киндер Сюрприз

През 1940 г. Пиетро Фереро започва да прави сладкиши в малка пекарна. Чрез своите експерименти той става известен в цяла Италия и скоро в цял свят. През 1965 г. се поема от неговия брат Джовани, а след това неговият племенник Микеле, който е измислил “изненадата на Киндер”, вдъхновен от италианската Великденска традиция да се пекат бонбони с изненада вътре. Първата партида на яйцата през 1972 г. е продадена след час! Нашите любими Nutella, Ferrero Rocher, Raffaello, Tic Tac и много други продукти се произвеждат от компанията.

# 1 Apple


Първият компютър на Apple излиза през април 1976 г., на цена от $ 666.66. Това, което се случва с неговите създатели, Стив Джобс и Стийв Возняк, малко по-късно е известно на мнозинството от населението на света. Ние само ще споменем 2007 г., революционна година за Apple, когато първият iPhone бе пуснат и завинаги променя света на смартфоните.
Днес iPhone заема 15% от пазара на мобилни телефони.

Няма рецепта за успех. Въпреки това си струва поне за адреналина, който получавате, да правите нещо, което обичате. Така че, ако имате идея как да промените света дори малко, защо да не го направите?

To Top