Технологии

!Ядрен реактор в домашни условия

Кога за последен път чухте добра дума за атомната енергия? Факт е, че след трагедията в Чернобил общественото мнение не е особено благоразположено към този иначе изключително чист и високоефективен процес за произвеждане на електроенергия. След драмата с аварията на украинската централа през 80-те, оптимизмът относно по-широкото (и достъпно) използване на атома за мирни цели преля рязко в черен песимизъм. Затова днес повечето хора само при мисълта за АЕЦ в близост до тях си представят какви ли не ужасии двуглави кучета, съседи с по три ръце и ядрени гъби, озаряващи небесата. Въпреки това една малка група ентусиасти все още хвърля усилия в тази област. Ярко доказателство за това е проектът на американската компания Hyperion Power Generation. Всъщност той представлява толкова удивително постижение, че е напълно възможно в най-близко бъдеще да доведе до истински ренесанс за атомната енергетика.

Едно по-светло ядрено утре
Най-просто продуктът, който базираната в Санта Фе корпорация предлага, може да се опише като портативен ядрен реактор. Макар да звучи като научна-фантастика, Hyperion Power Module всъщност е съвсем реално устройство, което дори наскоро получи наградата Notable Technology Development Award на щатския консорциум на федералните лаборатории за технологичен трансфер (FLC). От инженерна гледна точка Hyperion представлява необикновено компактна атомна електростанция, използваща нискообогатен уран. Тя е способна да генерира между 25 и 27 мегавата електроенергия количество, достатъчно за нуждите на около 20 000 домакинства или сравнително неголямо промишлено предприятие. При това цената на произведената от Hyperion енергия не е никак висока създателите му я определят на около 10 цента на киловат-час.
Естествено, въпреки сравнително малките си размери, себестойността на подобен реактор не е никак ниска според изпълнителния директор на Hyperion Power Generation тя ще бъде около 25 милиона долара. Но както правилно посочват представителите на компанията това все пак не е персонална АЕЦ, а мини-реактор. Ако приемем, че той ще захранва около 10 000 домакинства, това би означавало разход от около 2 500 долара на домакинство за покупка на реактора, което е сравнително разумна цена на фона на предимствата, която Hyperion предлага.

Плюсове и пак плюсове
А те никак не са малко! Реакторът представлява изцяло автономна саморегулираща се система от затворен тип и висока степен на безопасност. Създателите му твърдят, че изпадането в т.нар. свърхкритичен режим е практически невъзможно, както и прегряването. В случай на преднамерено нарушение целостта на обвивката на реактора, наличното остатъчно количество на ядреното гориво е толкова малко, че не би могло да причини сериозни вреди. Още повече че самото тяло на реактора се предвижда да бъде заровено дълбоко в земята. В същото време, тъй като работи с нискообогатен уран, горивото на Hyperion не би могло да се използва за производство на оръжия за масово поразяване.
Във вътрешността на самия модул практически липсват движещи части, което още повече повишава надеждността му. Самият реактор не се нуждае от никакво допълнително обслужване в продължение на месеци, ако не и на години. Същевременно едно зареждане с ядрено гориво стига за 5 до 10 години непрекъсната работа. Ефективността на Hyperion е на изключително високо ниво, тъй като реакторът автоматично регулира нивото на изходящата си мощност в зависимост от текущото натоварване на електрическата мрежа. На финала отпадъчният материал след края на един реакторен цикъл е изключително малко като количество с размери няколкократно по-малки от футболна топка.

Повече от истински
И отново за да не ви звучи като някаква странна научна първоаприлска шега Hyperion е напълно реален. Нещо повече компанията производител вече е получила над 100 заявки за покупка на подобни реактори. И то не от ексцентрични милиардери, които търсят начин да отопляват именията си, а от редица сериозни промишлени компании от нефтопреработвателната и енергийната индустрия. За целта Hyperion Power Generation предвиждат стартиране на масово производство в рамките на следващите 5 години. Един от първите екземпляри от Hyperion Power Module ще се отправи към нашата северна съседка Румъния, в изпълнение на поръчка от чешката компания TES, която възнамерява да закупи общо 12 портативни реактора. Интерес към Hyperion проявяват и от Каймановите острови, Панама, Бахамите…

Алтернативна енергия
Hyperion не е единствената разработка от подобен тип, която ще се предлага на пазара в най-близко бъдеще. Проект за подобен мини-реактор имат и Toshiba. Той носи името 4S (Super Safe, Small, Simple Супер-сигурен, Малък, Прост). В случай че през следващата година компанията получи разрешение от щатската Комисия за ядрено регулиране (Nuclear Regulatory Commission), един такъв реактор ще заработи в градчето Галена (Аляска) през 2012 или 2013 г. При все че няма да им бъде предоставен безплатно, 700-те жители на града ще могат да ползват до 10 мегавата електроенергия, генерирана от 4S реактора срещу сравнително скромната сума от между 5 и 13 цента на киловатчас. Разбира се, тук има уловка в случай че експериментът Галена се окаже успешен, Toshiba възнамеряват да започнат масово предлагане на 4S реактори на територията на целите Съединени щати.

 Текст: Драгомир Дончев

To Top