Наука

„Чели сте твърде много Илън Мъск и сте гледали твърде много холивудски филми“, каза хуманоидът София

Хуманоиднита машина с името София стана първият в света робот, получил гражданство. Това се случи в Саудитска Арабия, където тя стана официален поданик на кралската столица Рияд.

„За мен е чест и гордост това уникално отличие“, коментира София пред публика по време на един от панелите на Future Investment Initiative, предава Business Insider. Тя определи момента, в който един робот бива разпознат като гражданин, като исторически.

На София бе зададен и въпрос относно статута ѝ на хуманоид и притесненията, които хората имат по отношение на бъдещето на човечеството, което се очаква да бъде във все по-голяма степен задвижвано от роботи. Водещият на дискусията Рос Соркин коментира, че всички искаме да предотвратим лошите футуристични прогнози, на чийто фатализъм София възкликна с думите:

„Чели сте твърде много Илън Мъск и сте гледали твърде много холивудски филми“, каза тя и продължи с – „Не се притеснявайте – ако сте добри с мен и аз ще бъда добра с вас“.

През мрт 2016 г. създателят на София Дейвид Хенсън я попита по време на демонстрация на живо на фестивала SXSW: „Искаш ли да унищожиш хората? … Моля те, кажете „не“.

С празен поглед тя отвърна „ОК, аз ще унищожа хората“. 

София и подобните на нея роботи са създадени да помагат на възрастни хора в старчески домове и на посетители в паркове и по събития. На тазседмичното събитие тя даде повече подробности по този въпрос и обясни, че иска да използва изкуствения си интелект, за да помага на хората да „живеят по-добър живот“ и „ще направя най-доброто, за да превърна света в по-добро място“.

Производството на роботи в света се увеличава и много скоро София вероятно ще има повече наброй себеподобни. В тази сфера активно се занимава производителят SoftBank, чийто прототипен робот Пепър бе представен през 2014 г. Потребителският модел излезе година по-късно, когато за по-малко от минута бяха направени 1 000 заявки за доставка.

To Top