Красота

Храни,които естествено почистват и избелват зъбите.Вижте кои са те

Усмивката отваря всички врати. А тя е още по-неотразима, ако разкрива красиви бели зъби. Харчим купища пари за избелващи средства и зъболекарски грижи, но понякога продуктите, които ни трябват, са много по-достъпни и безвредни. Ето някои всекидневни храни, които поддържат зъбите здрави и красиви.

9. Сирене

Чудесен източник на калций, сиренето заздравява емайла и предпазва зъбите. Изследванията показват, че нивото на рН е много важно за здравето на зъбите. Сиренето повишава нивото на рН над 5,5, което намалява риска от кариес.

8. Куркума

Куркумата боядисва всичко в жълто. Едва ли някой би я препоръчал за избелване на зъбите. Изследвания обаче доказват, че куркумата не само помага за поддържане на зъбна хигиена, но и за по-сериозни проблеми като зъбобол, подуване на венците, гингивит и пародонтит.

7. Краставици 

Популярно е убеждението, че лимонът е най-доброто природно средство за бели зъби. Ако попитате зъболекар обаче, той ще ви предупреди да внимавате с тях, тъй като киселината им уврежда емайла. Каква е алтернативата? Краставиците. Растителните фибри в краставиците масажират зъбите и венците. Сокът от краставиците помага за поддържане на белотата, а освен това може да помогне на тези, които страдат от пиорея.

6. Ягоди 

Колкото и изненадващо да извучи, измежду всички плодове ягодите се считат за един от най-мощните избелващи средства за зъби, независимото от цвета си. Комбинацията от ябълчена киселина и витамин С в тях е отлична за здравето на зъбите. Смесени със сода за хляб, те се превръщат в отлична домашна паста за зъби.

5. Тофу

вен високото съдържание на протеини и калций тофуто има още едно предимство. То повишава отделянето на слюнка, което е изключително важно за чистотата и здравето на зъбите. То помага за поддържането на по-ниска киселинност в устата, а калцият в него укрепва зъбите.

4. Зелен чай  

Зеленият чай е богат на полифеноли, които помагат за справяне с бактериите в зъбната плака и в устната кухина, което има две важни последствия – намаляване на киселините, които причиняват кариеси и подобряване на дъха в устата. Черният чай може да образува петна по зъбите поради високото съдържание на танин.

3. Кокосово масло 

Кокосово масло за зъби може да звучи странно, но благотворното му действие е доказано. Лауриновата киселина в кокосово масло се бори с бактериите, които причиняват кариес, лош дъх и заболявания на венците. Методът, който се използва, е т.нар. „маслено издърпване“ – търкайте зъбите с кокосово масло в продължение на десетина минути, след което го всмучете навътре през зъбите и изплюйте.

2. Целина

Целината е свежа и хрупкава, не съдържа калории и поддържа зъбите здрави. Високото съдържание на вода и фибри я прави идеална за дъвчене, което естествено почиства зъбите и отстранява плаката, а сокът ѝ помага в борбата с бактериите.

1. Лук, напълно сериозно

Да, лукът ще ви лиши от свеж дъх за известно време, но серните съединения, които съдържа, предотвратяват формирането на плака. Необходимо е само да сдъвчете няколко парченца суров лук, за да постигнете ефекта. Лукът се споменава и като ефикасно средство срещу зъбобол.

Бонус съвет: Не прекалявайте с пастата за зъби – прекомерното количество флуорид има обратен ефект и може да ускори развитието на кариеси.

Източник: Bright Side

To Top