Технологии

Хакерска атака закючи вратите на хотелските стаи, искат откуп в крипто валута.

В искане за откуп хакери са заключили ключалките на стаите за гости в австрийски хотел и са поискали откуп от собствениците. Според информация в  “Ню Йорк таймс” гостите на  Romantik Seehotel Jaegerwirt не са можели да влязат в стаите си часове наред. Не помогнали опитите за издаване на нови карти, както и усилията с инструменти да се отворят вратите. Парализирана е била и системата за резервации.

По думите на управителя Кристоф Брандщетер последвало писмо по електронната поща, започващо с учтивото “Добро утро”, искане за 1800 долара под формата на виртуалната валута биткоин, заплаха сумата да се удвои, ако не бъде преведена до края на деня, и завършващо с “Приятен ден!”

Брандщетер допълва, че предпочел да плати рекета, защото в разгара на ски сезона хотелът бил пълен и някои от гостите платили 500 евро за апартамент с панорамна гледка към близкото езеро на час и половина път от Залцбург, пише Дневник. За изнудването е използван познат на специалистите метод – изпраща се заразено съобщение до електронната поща и при отварянето му се задейства програма, която кодира файловете в компютрите и се иска откуп за разблокирането им.

Експерти по киберсигурност казват, че атаката срещу хотела е пример за ново ниво на разрастващо се компютърно пиратство, възползващо се от все по-голямата зависимост на хората от свързани с интернет и сървъри уреди от всекидневието.

Обичайният подход на хакерите е да искат откуп, който заложникът може да си позволи и би платил, за да си върне контрола. За да е финансово изгодно подобно занимание, трябва да се провеждат десетки подобни атаки на ден.

Данни на министерството на правосъдието на САЩ показват, че през 2016 г. този тип атаки са се увеличили четирикратно спрямо 2015 г. до средно 4000 на ден. В първото тримесечие на миналата година жертвите са платили над 200 милиона долара срещу 24 милиона долара за същия период на предходната година. Пиратството е особено опасно, когато е насочено срещу болници например, каквито случаи има от Кентъки и Лос Анжелис.

To Top