Актуално

„Това е наистина ужасяващо“: Учените откриват огромна зона на Северния ледовит океан „кипнала с метанови мехурчета“

“Това е най-мощното проникване, което някога съм успял да наблюдавам … Никой никога не е записвал нещо подобно.”

Учените, изучаващи последствията от сонирането на метан в океана вечна има замръзване в Северния ледовит океан, обявиха тази седмица, че са открили площ от 50 квадратни километра в Източносибирско море, „кипяща с метанови мехурчета“.

„Това е най-мощната проникване, което някога съм успял да наблюдавам“, каза в понеделник водещият учен Игор Семилетов, използвайки термин за барботиране на метан от морското дъно към повърхността. “Никой никога не е записвал нещо подобно.”

Семилетов е руски изследовател, участвал в 45 арктически експедиции, тръгна на проучваща експедиция миналия месец, придружен от учени от Обединеното кралство, САЩ, Италия, Холандия и Швеция.

Откриването им бе обявено в изявление на руския Политехнически университет в Томск, където Семилетов е професор. Констатациите на изследователите от експедицията и забележките на Семилетов бяха преведени и докладвани във вторник от The Telegraph.

Permafrost е смесица от почва, скали и пясък, свързани заедно с лед, който остава замръзнали две или повече години . Тъй като човешката активност води до повишаване на глобалните температури, световната вечно замръзнала вода се размразява – освобождавайки древни бактерии и вируси, както и парникови газове, като въглероден диоксид и метан, които допълнително нагряват планетата.

В сравнение с въглеродния диоксид метанът има по-кратък живот в атмосферата, но е по-добър при улавяне на радиацията, така че въздействието на метана е над 25 пъти по-голямо от това на въглеродния диоксид за 100-годишен период, според американската агенция за опазване на околната среда.

Преведено автоматично от оригиналния източник : https://themindunleashed.com/2019/10/arctic-ocean-boiling-methane-bubbles.html

To Top