Знаете ли че.

Първият ресторант под вода отваря врати в Европа (снимки)

Първият подводен ресторант в Европа ще отвори врати в Норвегия. Проектът е дело на норвежки архитекти, работили по фасадата на Норвежката Национална опера и балет и библиотека Александрина в Египет. Нетрадиционното заведение ще бъде разположено на най-южната точка на норвежкото крайбрежие.

Екипът на фирмата започва работа по проекта през февруари 2018, като се очаква ресторантът да отвори врати в началото на 2019 година. Подводното заведение ще носи атрактивното име „Under” и ще се намира на 5 метра под водата. Архитектите уверяват, че стените ще могат да устоят на всяко настроение на морето.

Ресторантът ще бъде на 3 етажа с капацитет от около 100 човека. Под входа ще се намира бар със шампанско, а на най-долния етаж ще бъдат разположени 2 дълги и няколко по-малки маси с гледка от 11-метров панорамен прозорец.

„Едно от качествата на сградата е как тя свързва природата със земята и как човек може да е спокоен под водата, виждайки неща, които не вижда всеки ден,“ споделя главният архитект на проекта Рун Грасдал.

Архитектите поставят на първо място спокойствието на клиентите си. За да постигне това, дизайнерският екип ще разчита на хубава осветеност и естествени материали.

Извън часовете за посещения, ресторантът ще се използва за изследване на околната среда, както и поведението на морските обитатели през различните сезони.

To Top