Здраве

Оказва се,че тези 7 комбинации от храни вредят на здравето

Оказва се,че някои от храните,които доста често консумираме в ежедневието си са вредни.

Френският сайт Sympa-Sympa.com е направил внимателно изследване на съветите на експерти по хранене и публикува седем комбинации от храни, които е по-добре да избягвате.

Някои продукти се комбинират много зле помежду си. Консумирани по едно и също време, те нарушават естествените процеси в храносмилателната система и дори могат да доведат до общо неразположение.

1. Сандвич и кафе

Бърз обяд, когато нямате време – сандвич със сирене и кафе. Сбогом на всички ползи от сиренето. Простите въглехидрати, които се съдържат в хляба, предотвратяват абсорбирането на калция и благотворното му въздействие върху нервната и сърдечно-съдовата система.

Ако добавите към това и кафе (особено разтворимо), процесът ще изчезне напълно.

Съвет: Ако не можете да избегнете тази комбинация, заместете поне кафето със зелен или бял чай.

2. Домати и краставици

Салатата от домати и краставици е особено популярна в горещо време и присъства на почти всички трапези. Но неотдавнашни изследвания установиха, че комбинирането на двата зеленчука нарушава биохимичните реакции в тялото.

Формират се допълнителни соли, които с времето водят до подуване, а витамините не се абсорбират изцяло.

Съвет: За предпочитане е да консумирате двата зеленчука отделно. Например, днес можете да ядете салата от домати и други зеленчуци, а утре – салата от краставици.

3. Картофи и месо

Кой би устоял на желанието да похапне пържени картофи с котлети или пържола, приготвена от мама? Но се оказва, че тази комбинация е много тежка за тялото.

Амидонът, който присъства в картофите, се нуждае от алкална среда за храносмилането си, докато протеините в месото изискват киселинна среда. Заедно те остават в стомаха дълго време и могат да предизвикат различни усещания – изгаряне в стомаха, газове и други неприятни чувства. Спестете си ги, ако можете.

Съвет: За предпочитане е да комбинирате месото със зеленчуци без амидон – аспержи, броколи, цветно зеле, зелен боб, маруля, тиквички и т. н.

4. Паста и кайма

По сходни причини трябва да избягвате да комбинирате пастата с кайма. Слюнчените жлези секретират ензимите птиалин и амилаза, които разграждат въглехидратите с амидона (пастата) на прости захари.

Когато последните покрият протеините (месото), това създава опасни елементи, които могат да доведат до появата на диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Съвет: За предпочитане е да избирате пълнозърнеста паста и да я комбинирате с растителни сосове и подправки.

5. Бира и ядки

Това е една от популярните комбинации при студентите. Подсъзнателно посягаме с едната ръка към солените ядки, а в другата държим халба бира.

По този начин много барове и ресторанти получават доста облаги. Храните с високо съдържание на сол са вредни за тялото. Но те също така предизвикват дехидратация и стимулират желанието да поръчаме още едно питие.

Съвет: Ами ако си поръчате чай вместо бира?

6. Млечни продукти и ананас

Киселите плодове забавят храносмилането, особено сутрин. Освен това ананасът съдържа ензима бромелин, който, в комбинация с млечни продукти, може да предизвика натравяне.

Съвет: За предпочитане е да добавите кайсии или сливи на мястото на ананаса.

7. Мляко и банан

Комбинирането на мляко и банан е много популярно при хората, които се грижат за здравето си заради бързото им приготвяне и хранителните им свойства. Но дебатът за съвместимостта на двата продукта остава открит.

Според специалистите по хранене всички плодове (включително тези със съдържание на захар) трябва да бъдат консумирани отделно от другите храни. Те остават дълго време в тялото, забавят храносмилането и са лошо абсорбирани, когато са в компанията на „съседи“. За предпочитане е да пиете мляко отделно.

Съвет: Консумирайте бананите между храненията.

To Top