Здраве

Увеличава се броят на младите хора, които се интересуват от здравето си

Резултатите от проучване, направено по време на национална здравна кампания за безплатно измерване на кръвното налягане в Световния ден за борба с хипертонията ,  показват, че все повече млади хора се интересуват от здравето си. 21% от участвалите в анкетното проучване са млади хора на възраст между 20 и 50 г., които са изявили желание да се възползват от възможността за измерване на кръвното налягане и да получат здравна консултация.

Световният ден за борба с хипертонията беше отбелязан с национална здравна кампания за безплатно измерване на кръвното налягане в 11 града в страната. Инициативата се организира от Дружеството на кардиолозите в България, Българския червен кръст, Българската лига по хипертония, Асоциацията на студентите медици в България, Microlife България и Бьорингер Ингелхайм България, и се състоя под мотото „Артериалната хипертония като основен рисков фактор за предсърдно мъждене“.

2176 граждани на София, Пловдив, Варна, Търговище, Добрич, Бургас, Русе, Плевен, Хасково, Стара Загора и Благоевград имаха възможността да се възползват от безплатно измерване на кръвното налягане чрез специален апарат с Afib технология, която засича наличието на предсърдно мъждене (най-често срещаният вид аритмия, която увеличава риска от инсулт). Желаещите бяха консултирани също така за здравни проблеми, свързани с хипертонията и предсърдното мъждене, кой е правилният начин за измерване на кръвното налягане и кога трябва да посетят медицински специалист. При 117 от проверилите си безплатно кръвното налягане е било засечено предсърдно мъждене, като 50 % от тях за първи път са разбрали, че имат този проблем и че спешно трябва да посетят медицински специалист, преди да са получили животозастрашаващи усложнения.

Основни рискови фактори за предсърдно мъждене при хората, включили се в здравната кампания, са повишено кръвно налягане, повишено пулсово налягане, сърдечна недостатъчност, генетична предразположеност и тютюнопушене.

Официалното откриване на кампанията „Артериалната хипертония като основен рисков фактор за предсърдно мъждене“ се състоя в София на площад „Света Неделя″ и по време на него проф. Арман Постаджиян, председател на Дружеството на кардиолозите в България, разкри защо здравният проблем „артериална хипертония“ е толкова значим:

„Артериалната хипертония е най-честият рисков фактор, който отваря врати за други рискови фактори, и е една от основните причини за високата честота на сърдечно-съдовите заболявания. Последни данни показват, че в световен мащаб това заболяване засяга приблизително един милиард от населението. Това, което знаем за България, е, че между 30% и 40% от хората страдат от артериална хипетония, а това прави заболяването изключително значимо. Тази година кампанията е насочена към това пациентите да знаят стойностите на артериалното си налягане, да знаят правилните начини за измерването му. Едновременно с това целим да привлечем вниманието върху друг не по-малко важен проблем, а именно мозъчният инсулт, който при хипертониците е два пъти по-често срещан. Чрез инициативата се стремим да подпомогнем по-добрата детекция на това ритъмно нарушение и да направим така, че познанието на медицинските специалисти да срещне пациентите. Чрез по-добра информираност, бихме могли да намалим негативната тенденция при това заболяване.“ 

Артериалната хипертония или т.нар. „високо кръвно налягане“ настъпва, когато кръвта се движи в артериите под по-голямо от нормалното налягане и представлява най-честото сърдечно-съдово заболяване и най-значимият рисков фактор за други сърдечни и несърдечни усложнения. Тъй като първоначалните симптоми на хипертонията са съвсем леки, често заболяването се диагностицира едва в напреднал стадий, когато са нанесени тежки и трайни увреждания на организма. Поради тази причина хипертонията е наричана и „тихият убиец“.

Затова е изключително важно хората да имат културата редовно да следят стойностите на кръвното си налягане и да посетят медицински специалист ако показателите им не са в норма. Именно това е и целта на тазгодишната инициатива – профилактика на артериална хипертония и предсърдно мъждене с цел намаляване на заболеваемостта и смъртността при тези две заболявания.

Comments
To Top